Pyszna... jej zapach przywodzi na myśl dania kuchni indyjskiej. Ta zupa ma same plusy, jest bardzo prosta w wykonaniu i smaczna. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga kulinarnego whiteplate.pl, który jest dla mnie ostatnio ogromną inspiracją. Warto tam zaglądać :)
składniki:
1 drobno pokrojona czerwona cebula,
1 marchewka (można pokroić w plasterki),
1 - 2 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
łyżeczka curry w proszku,
150 gram czerwonej soczewicy,
puszka pomidorów bez skórki,
1,5 l bulionu warzywnego,
sól,
pieprz,
ewentualnie świeże zioła.
Potrzebny nam będzie dość duży ok 3 l garnek, rozgrzewamy w nim oliwę a następnie podsmażamy osoloną cebulkę. Po 2 3 minutach dokładamy marchewkę, czosnek oraz curry i całość mieszamy.
Kiedy składniki połączą się połączą dodajemy soczewicę oraz bulion. Ja zawsze dodaję gorący.
Całość gotujemy 20 - 25 minut. Doskonale smakuje wraz ze świeżym pieczywem :) można też dodać bazylię - tak jak na zdjęciu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz