sobota, 6 kwietnia 2013

Polędwiczki z jabłkami w sosie szałwiowym

Ostatnio podczas codziennych zakupów spoglądałam dość nieufnie w stronę zestawu przypraw Kamis potrzebnego do wykonania polędwiczek wieprzowych z jabłkami w sosie szałwiowym. Kiedy już zdecydowałam się na zakup wspomnianego zestawu czułam się trochę jak frajerka, która dała się zwieść reklamie i za kilka złotych kupiła 5 malutkich pojemniczków z przyprawami. Cóż za rozrzutność! Ale warto było :) zapłaciłam za fajny przepis na niedzielny obiad. Podpowiem Wam, że to danie jest jeszcze lepsze następnego dnia, kiedy wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Składniki:

polędwiczka wieprzowa (500 g),
1 czerwona cebula grubo pokrojona,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka oleju,
100 g pokrojonych pieczarek,
1 jabłko bez gniazd nasiennych pokrojone w ósemki,
150 ml soku jabłkowego lub białego wina,
200 ml śmietanki 36%,
sól pieprz do smaku,
przyprawy: słodka papryka, czosnek, szałwia, rozmaryn, tymianek

W miesce mieszamy ze sobą sól, pieprz i czerwoną paprykę i w tej mieszance obtaczamy pokrojone w plastry polędwiczki. Można je delikatnie rozbić ale ja tak nie robię.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięsko z obu stron (nie za długo 2 lub 3 minutki). następnie zdejmujemy z patelni, przekłądamy na talerz przykrywamy folią aluminiową aby "odpoczęło".

Korzystając z tej samej patelni, na której smażyliśmy mięsko teraz smażymy cebukę, pieczarki i jakbłko (3 lub 4 minuty aż się zarunienią). 

Natępnie dodajemy sok z jabłek lub białe wino, czosnek, szałwię, rozmaryn oraz tymianek. Całość zalewamy śmietanką i delikatnie mieszamy.

Mięsko przekładamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze 10 minut.

Doskonale smakuje z tłuczonymi ziemniakami!

Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz