wtorek, 20 sierpnia 2013

Kurczak w sosie estragonowym

Co byście powiedzieli na doskonały, prosty przepis na pyszny obiad? Dziś mam dla Was podpatrzony na blogu www.kwestiasmaku.pl przepis na kurczaka w sosie estragonowym. Co prawda do sosu przez roztargnienie użyłam innych składników ale wyszło bardzo smacznie i mogę się tylko domyślać jak dobrze owy sos smakuje jeżeli wykorzysta się to co proponuje blogerka.
W oryginalnym przepisie do sosu należny użyć świeżego estragonu oraz białego wytrawnego wina. Nie wiem jak to się stało ale do sosu kupiłam wino słodki (butelki były identyczne) a świeżego estragonu niestety nie udało mi się kupić.
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
masło (najlepiej klarowane),
sól,
pieprz,
3 - 4 gałązki estragonu i 2 łyżki siekanych listków,
125 ml śmietanki kremówki 30%
125 ml bulionu drobiowego,
3 łyżki białego wina (ja użyłam słodkiego),
1 łyżka octu z białego wina.

Wykonanie:

Pierś oczyszczamy z błonek, przyprawiamy solą i pieprzem. na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane i układamy na niej piersi z kurczaka. Smażymy po 3 minuty na każdej stronie. Taki czas smażenie spowoduje, że mięso będzie złociste.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięs na talerz, przykrywamy folią aluminiową aby "odpoczęło" przez 5 do 7 minut.

Sos:

tak jak wspominałam użyłam wina słodkiego ale na szczęście sos okazał się bardzo smaczny. Do naczynia żaroodpornego, w którym piekł się kurczak wlewamy wino oraz ocet. Mieszamy i zagotowujemy. Po minucie dodajemy estragon (w całości, tak aby potem łatwiej było go usunąć z sosu). Gotujemy jeszcze kilka chwil, aż sos zredukuje się o połowę. Natępnie dodajemy śmietankę i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Wyjmujemy gałązki estargonu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstwiamy z ognia.

Plasterki kurczaka układamy na lekko rozgniecionych ziemniakach, zalwamy sosem i dekorujemy świeżym estargonem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie:)

    _____
    klik

    OdpowiedzUsuń