środa, 13 czerwca 2012

Polędwiczki ze szparagami

Z cyklu przepisy od Oli :) Danie godne polecenia np. na niedzielny obiad albo kiedy macie ochotę na coś pysznego na tygodniu. Polędwiczki wieprzowa smażone na masełku z czuszką i świeżym rozmarynem. Trochę trzeba się przy tym napracować ale się opłaca!


Składniki;

1 polędwiczka wieprzowa lub wołowa,
1 biała cebula,
2 gałązki świeżego rozmarynu,
1 czuszka ( opcjonalnie, można ale nie trzeba dodać),
łyżka masła,
sól i pieprz

Ziemnaki, i pęczek szparagów.

Wyknanie:


polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry. delikatnie rozbijamy ręką i opruszamy pieprzem.

ma patelni rozgrzewamy masełko, ukłądamy polędwiczki, które posypujemy posiekanym rozmarynem ( połową tego co macie). smażymy polędwiczkipo 3 minuty na każdej stronie.

podsmażone mięsko przekładamy do brytfanki, posypujemy solą i posiekanym rozmrynem jeżeli ktoś lubi można dodać czuszkę ale to nie jest konieczne. zapiekamy w piekarniku jeszcze 5 minut.

Szparagi ugotowałam na parze, ziemniaczki standardowo - w wodzie doprawione koperkiem, szczypiorkiem i masełkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz