środa, 14 listopada 2012

Polędwiczki gryczane z salsą owocowo warzywną

Dziś coś na zmniejszenie oponki :) Prezpis pochodzi z magazynu dla mężczyzn Men's Health. Czasem warto sięgnąć i do takich, zupełnie niekobiecych źródeł. Wyszło bardzo smacznie, zwłaszcza salsa z pieczonych buraków i gruszki.
 
Polecam!
 
Skałdniki na 2 porcje:
 
300 -400 g polędwiczki wieprzowej,
200 g kaszy gryczanej,
2 łyżki musztardy Dijon,
2 upieczone buraki,
1 świeża gruszka ( w przepisie zalecana jest brzoskwinia),
kilka listków bazylii
 
na marynatę:
2 gałązki świeżego tymianku,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy
 
desssing:
1 łyżka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego,
100 ml oleju roślinnego

Polędwiczkę kroimy wzdłóż na plastry po ok 1,5 cm. a następnie nacieramy marynatą z tymianku, czosnku i oliwy; odsatawiamy do lodówki.
 
Buraki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ( ja piekłam 30 min). Zgodnie z przepisem z MH kaszę należy ugotować, ja zdecydowanie wolę pieczoną.
 
Miód i ocet balsamiczny łączymy ze sobą i powoli, ciągle mieszając łączymy z olejem, w ten sposób uzyskamy gęsty dressing do naszej salsy :)
 
Buraki i gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w kostę ( średnią), oblewamy dressingiem.
 
Kaszę przekałdamy do rondelka, i dodajemy musztardę oraz śmietanę, mieszkamy aby kasza się nie przypaliła.

Mięsko lekko solimy, i smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Aby zredukować ilość tłuszczu, kiedy olej jest już dość dobrze rozgrzany rozsmarowuje go pędzelkiem po patelni. Obsmażamy z kazdej stony po 3 minuty, lub tyle ile trzeba.
 
Na talerze wykłądamy kaszę, na miej układamy mięso oraz salsę. Całośc dekorujemy listkami bazylii.
 
Smacznego!



1 komentarz: