środa, 21 marca 2012

Soczysta pierś z kurczaka

Podpatrując inne blogi zauważyłam, że wszyscy gotują sami nie korzystając z żadnych dobrodziejstwa sklepowej półki :) Ja korzystam, czasami watro uprościć sobie gotowanie. I tak zaopatrzyłam się ostatnio w fix do przygotowania soczystej karkówki. Nie przepadam za karkówką, więc zamiast niej użyłam piersi z kurczaka. Wyszło fajnie i smacznie. Raczej szybko. Sos należy przygotować tak jak na opakowaniu - zmieszać 4 łyżki keczupu z 2 łyżkami oleju oraz w zawartością torebki, a następnie obtoczyć mięso sosem. Piec w 180 stopniach przez 80 minut. Całość można posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Do tego zrobiła puree z ziemniaków i kalafiora, pieczone buraczki oraz sałatkę. Przepis na puree:

Składniki:

  • 4 średniej wielkości różyczki kalafiora,
  • 5 ziemniaków,
  • sól,
  • masło,
  • śmietana
Wykonanie:

Oczywiście bardzo proste :) gotujemy ziemniaki, po 1o minutach dodajemy do nich kalafior i gotujemy jeszcze 15 minut.

Kiedy warzywa będą już gotowe, odsedzamy je, odparowujemy, dodajemy łyżke masła ( lub więcej jak kto woli) oraz łyżkę śmaitany.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz