czwartek, 23 sierpnia 2012

Pieczeń rzymska Nigelli Lawson

Dziś propozycja na obiad dla kilku osób lub obiad dla małej rodziny na kilka dni - pieczeń rzymska Nigelli. Bardzo smaczna, prosta w wykonaniu - dokładnie taka jak Nigella. Muszę się przyznać, że uwielbiam oglądać jej program wszystko jest w nim takie piękne, pachnące... zjadam wszstko oczami :) odrobinkę irytuje mnie kiedy mói, że tym czy tamtym się nie przejmuje, bo się wylało, bo zabrudziło - a wszystko prefekcyjne :) jakby nie było uwielbiam ją!

Jak zrobić taką pieczeń? Przygotujcie:

  • 1 kg mięsa wołowego, wołowo-wieprzowego, wieprzowego - w zależności od tego co możecie kupić lub lubicie;
  • 1 szklankę bułki tartej,
  • 3 średniej wielkości cebule, ja używam czerwonej i białej;
  • 150 gram boczku wędzonego;
  • 1 surowe jajko;
  • 4 jajka gotowane na twardo;
  • sól pieprz do smaku


jajka wkładamy do gotującej się wody na 2 minuty, wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na masełku aż zmięknie.

mięso, bułkę, sól, pieprz i 1 surowe jajko mieszamy ze sobą dodajemy ostudzoną cebulę i ugniatamy na gładką masę.

rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.i obieramy jajka.

do keksówki wkładamy 1/2 mięsa. układamy jajka a następnie zakrywamy drugą połową mięsa.

okładamy wędzonym boczkiem całą górę pieczeni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

pieczemy 1 godzinę.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz