Jak zrobić taką pieczeń? Przygotujcie:
- 1 kg mięsa wołowego, wołowo-wieprzowego, wieprzowego - w zależności od tego co możecie kupić lub lubicie;
- 1 szklankę bułki tartej,
- 3 średniej wielkości cebule, ja używam czerwonej i białej;
- 150 gram boczku wędzonego;
- 1 surowe jajko;
- 4 jajka gotowane na twardo;
- sól pieprz do smaku
jajka wkładamy do gotującej się wody na 2 minuty, wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na masełku aż zmięknie.
mięso, bułkę, sól, pieprz i 1 surowe jajko mieszamy ze sobą dodajemy ostudzoną cebulę i ugniatamy na gładką masę.
rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.i obieramy jajka.
do keksówki wkładamy 1/2 mięsa. układamy jajka a następnie zakrywamy drugą połową mięsa.
okładamy wędzonym boczkiem całą górę pieczeni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
pieczemy 1 godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz