poniedziałek, 10 grudnia 2012

schab w pomadzie pomidorowo-musztardowej

Tradycyjny przepis na pieczony schab w pomadzie pomidorowo-musztardowej. Pierwszy raz jadałam go u mojej mamy przy okazji Świąt Wielkanocnych. Akurat wtedy moja kuchnia miała tylko ściany i podłogę a ja mogłam sobie co najwyżej ugotować wodę na herbatę, więc nie mogłam go wypróbować u siebie. Potem jakoś tak się poskłądało, że zawsze coś dało się zrobić szybciej itd. Przepis jest raczej prosty ale przygotowanie wymaga pewnego nakłądu pracy i planowania obiadu z wyprzedzeniem. Efekt jest oczywiście świetny :)
 
Zaznaczam jeszcze raz - przepis czasochłonny - mięso należy namoczyć w słonej wodzie przez 12 godzin.
 
1 kg schabu wieprzowego,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki musztardy ( franscuska, rosyjna dijon - jaką lubicie, przy czy mogą być 3 różne :) )
zioła prowansalskie,
trochę wegety,
3 marchewki,
3 pietuszki,
seler,
szklanka bulionu drobiowego,
ziemniaki (opcjonalnie),
listek laurowy,
ziele angielskie,
ziarnisty pieprz

mięso moczymy w słonej wodzie przez 12 godzin.następnie należy je opłukać, osuszyć ręczniczkami i ponacinać (głęboko, tak aby po upieczeniu łatwo je podzielić)

tak przygotowane mięso przyprawiamy wegetą i ziołami prowansalskimi, dostawiamy na kilkanaście minut.

3 łyżki koncentratu pomidorowego mieszamy z 3 łyżkami musztardy (można dać 3 różne) w mojej ocenie najlepiej psuje tu francuska.

pomadą nacieramy mięso, ale tylko na grzbiecie :) i wkałdamy do naczynia żaroodpornego. obkładamy warzywami i zalewamy bulionem. dodajemy pieprz, ziele angielskie i listek laurowy.

Pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. w tak zwanym miedzyczasie uzupełniamy braki wody.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz