piątek, 24 maja 2013

Zupa z soczewicy z dodatkiem z pomidorów

Pyszna... jej zapach przywodzi na myśl dania kuchni indyjskiej. Ta zupa ma same plusy, jest bardzo prosta w wykonaniu i smaczna. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga kulinarnego whiteplate.pl, który jest dla mnie ostatnio ogromną inspiracją. Warto tam zaglądać :)

składniki:

1 drobno pokrojona czerwona cebula,
1 marchewka (można pokroić w plasterki),
1 - 2 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
łyżeczka curry w proszku,
150 gram czerwonej soczewicy,
puszka pomidorów bez skórki,
1,5 l bulionu warzywnego,
sól,
pieprz,
ewentualnie świeże zioła.

Potrzebny nam będzie dość duży ok 3 l garnek, rozgrzewamy w nim oliwę a następnie podsmażamy osoloną cebulkę. Po 2 3 minutach dokładamy marchewkę, czosnek oraz curry i całość mieszamy.

Kiedy składniki połączą się połączą dodajemy soczewicę oraz bulion. Ja zawsze dodaję gorący.

Całość gotujemy 20 - 25 minut. Doskonale smakuje wraz ze świeżym pieczywem :) można też dodać bazylię - tak jak na zdjęciu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz