niedziela, 13 maja 2012

Makaron a la bolognese

Zawsze kiedy jem ten makaron zastanawiam się dlaczego nie robię go codziennie. Jest przepyszny, banalny w przygotowaniu - słowem - uwielbiam go :) Prezentuję lekką wersję włoskiego makaronu bolognese. Przepis zaczerpnięty z programu kulinarnego "Rewolucje na talerzu", w którym to prowadzące udowadniają, że dietetyczna kuchnia może być smaczna. Gorąco polecam!

Lista zakupów:

2 gałązki selera naciowego,
1 marchewka,
200 g mięsa z indyka,
puszka pomidorów bez skórki,
cebula,
czosnek,
pieprz i sól

Przygotowanie:

na oliwie, w dość głęboki naczyniu, należy podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, tak aby nabrała smaku. Ja często o tym zapominam i szczerze mówiąc zastanawiam się czy to rzeczywiście działa :);

Cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki a marchewkę ścieramy na tartce. Podsmażamy wraz z mięsem kilka minut. Sugeruję co jakiś czas rozdrabniać mięso widelcem.


Dodajemy puszkę pomidorów i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy posiekane, najlepiej świeże oregano.


Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy. 


Na talerze nakładamy formując spiczaste stożki i dekorujemy gałązkami oregano.


Ja posypuje startym serem, a co ! :)


Smacznego!













3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Z tego samego programu zrobiłam lasagne w wersji light :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam ragu', gdyby jednak jeść go codziennie, przybyło by nas tu i ówdzie. co nie zmienia faktu, że właśnie rozmrażam porcyjkę :D

    Pozdrawiamy Tapedna

    OdpowiedzUsuń