czwartek, 3 maja 2012

Wiosenny barszczyk z botwinką

Nareszcie, po 4 tygodniach wybierania, czekania, montowania mam swoją własną kuchnię! Znowu mogę gotować :)! Bardzo się cieszę, stęskniłam się za domowymi zupami, kotletami... za lodówką. Efekt końcowy zaprezentuje jak dokupię front do szafki narożnej i odbiorę krzesła.

A dziś na moim blogu same pyszności - barszcz z botwinki. Jedna z moich ulubionych zup, wiosenna, sezonowa, a przynajmniej w moim odczuciu sezonowa, ponieważ gotuje ją tylko wiosną.

Składniki:
- pęczek botwinki,
- marchweka,
- pietruszka,
- śmietana,
- 2,5 l bulionu warzywnego,
- pęczek koperku

Wykonanie:

małe buraczki dokładnie myjemy i kroimy z kostkę dowolnych rozmiarów a następnie wkładamy do miseczki i solimy. Odstawiamy na godzinę, tak aby pusciły soki.

Liście botwinki kroimy z paski i zostawiamy w innej miseczce.

Do bulionu wrzucamy pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę. Można dodać liść laurowy i ziele angielskie.

Kiedy bulion się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę buraczki i gotujemy je do miękkości.

Uzyskawszy żądaną miękkość buraczków dodajemy posiekaną botwinkę i gotujemy maksymalnie 5 - 7 minut.

Jeżeli ktoś lubi można dodać łyżkę barszczu instant ( gdyby coś poszło nie tak jak to zaplanowaliśmy zawsze to poprawi smak :) ).

Na koniec zabielamy śmietaną i dodajemy świeżo mielonego pieprzu.

Smacznego!






1 komentarz: