środa, 23 stycznia 2013

bułki pełnoziarniste

Od czasu do czasu lubię upiec coś domowego, a to kruche ciasto a to chleb... ostatnio padło na bułki. Tak naprawdę to kocham białe, niezdrowe pieczywo, z chrupiącą skórką :) nie na to nie poradzę. Ale tym razem zamieszczam przepis podpatrzony na blogu Filozofia smaku. Jeżeli macie trochę czasu warto go wypróbować.
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850
  • 230 g mąki pszennej  bio typu 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • płatki owsiane do posypania

Mąki mieszamy z solą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy 3/4 pozostałego mleka, ja do mleka dodaje także oliwę, miód i tą mieszankę dodaje do mąki.

Ciasto wyrabiamy (ja mam specjalną łyżkę do wyrabiania ciasta i właśnie z niej korzystam)dolewając w razie potrzeby więcej mleka. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypujemy je mąką pszenną.

Ciasto formujemy w kulkę i przekaładamy na godzinę do naoliwionej miski. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia ( mój trik - najcieplej będzie w piekarniku, oczywiście nie włączonym :) ).

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 6 części, następnie formujemy z nich 6 bułeczek, które przekładamy do blachy wyłożonej papieram do pieczenia. Po raz kolejny przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni.

Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, można je obsypać płatkami owsianymi. Pieczemy przez około 20 minut. Studzimy na kratce.



2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda...mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, czy mozna je zrobic na zakwasie zamiast drozdzy.. ale wygladaja super! :)

    OdpowiedzUsuń