środa, 19 września 2012

jajka w koszulkach

Zapewna znaczna część osoób interesująca się gotowaniem widziała program TVN "Master Chef". Całkiem fajny :)  w zeszłą niedzielę uczestnicy musieli przygotować potrawę z jajka w taki sposób aby jajko ją zdominowało. Spora część z nich przygotowała jajka w koszulce. Przyznam szczerze, że sama nigdy się o to nie pokusiła ale kiedy zobaczyłam żółkto rozpływające się na kurkach, szparachach lub pieczarkach uległam.  Oto efekty!
 
Składniki:
2 jajka,
2 łyżki octu,
500 ml wody,
 
wodę gotujemy, dodajemy do niej 2 łyżki octu. Jajko rozbijamy nad samą wodą i delkiantnie wrzucamy do wrzątku. Aby koszulka ładnie się uformowała łyżką delikatnie zataczamy kręgi po wodzie, tak aby "prąd" wody nie spowodował, że białko się rozpłynie.
 
Niestety szparagi już się skończyły, po kurki nie chciało mi się rano schodzić, więc jajka podałam ze szczypiorkiem i podsmażaną wędliną.
 
Spróbujcie koniecznie !
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz