sobota, 29 września 2012

Puree z zielonego groszku

Kolejny raz zamieszczam przepis zaczerpnięty od Nigelli Lawson, jak już pisałam jestem jej wielką fanką. Puree to wspaniały dodatek do potraw mięsnych. Ja zazwyczaj podaję je do kurczaka :) Przygotowanie oczywiście bardzo proste, jak to u Nigelli.
 
Składniki:
500 g mrożonego groszku,
3 żąbki czosnku,
50 g masła,
50 g śmietany
 
zagotowujemy ok litra zimnej wody, wrzucamy do niej czosnek ( nie obrany z osłonek) i doprowadzamy do wrzenia. gotujemy przez 3 minuty, wyjmujemy czosnek z wody, zdejmujemy osłonki i wrzucamy groszek i czosnek. groszek gotujemy tak aby był bardzo miękki.
 
Groszek odsączamy, dodajmey masło, śmietanę i miksujemy. Jeżeli lubicie mniej gęste puree wystarczy dodać wiecej masła lub śmietany.
 
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wyglada apetycznie tylko czy to juz nie bylo raz zjedzone przez konia?

    OdpowiedzUsuń