Składniki:
3 szklanki mąki
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
4 łyżki masła
220 ml mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Nadzienie
3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
6 dużych ząbków czosnku
150 g tartej mozzarelli
100 g stopionego masła
Mąkę, drożdże, sól i cukier łączymy ze sobą.
Dodajemy mleko, jajka i stopione, przestudzone masło. Zagniatamy elastyczne
ciasto (około 10 minut),przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na 45 minut ( np. do piekarnika, o ile jeszcze go nie rozgrzewacie).
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży
prostokąt.Smarowujemy obficie masłem, obsypujemy czosnkiem,
pietruszką i startą na tartce mozzarellą, a następnie kroimy na 10-11 centymetrowe pasy, które
należy nałożyć jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i
ukłądamy je na sobie, a następnie przekłądamy pionowo do keksówki. Wierzch również
posypujemy odrobiną sera. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, a
następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35
minut (aż się zarumieni).
przepis pochodzi z bloga magda kucharzy, który serdecznie polecam!
przepis pochodzi z bloga magda kucharzy, który serdecznie polecam!
Świetnie wygląda i na pewno jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj :) daj mi znać jak wyszło. Widzę, że się akytwowałaś.
OdpowiedzUsuń