wtorek, 9 października 2012

Pappa al pomodoro

Jeżeli macie trochę jasnego, lekko czerstwego chleba, sporo pomidorów malinowych i zastanawiacie się co z nimi zrobić bardzo polecam zupę pappa al pomodoro, pachnacą słońcem i latem. Czego innego nam trzeba kiedy temperatura za oknem spada do kilku stopni powyzej zera? Przepis pochodzi z ksiązki Annie Bell, o inspirujących zupach.Bajecznie prosta w wykonaniu, niesamowicie smaczna.
 
składniki:
1,5 kg pomidorów malinowych lub typu "bawole serca",
8 łyżek oliwy extra virgin,
3 ząbki czosnku,obrane i drobno posiekane,
1 łyżeczka cukru pudru,
sól morska,
2 garście porwanych listków bazylii,
4 grube kromki chleba
 
przepis na 4 porcje
 
wykonanie:
 
pomidory należy obrać ze skórki, ja robię to mocząc je we wrzątku, autorka przepisu poleca sparzenie i przzełozenie do zimnej wody. po obraniu ze skórki, usuwamy ogonki, kroimy pomidory w grubą kostkę.
 
w rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, podsmażamy na niej czosnek przez 1 - 2 minuty tak aby się zarumienił ale nie przypiekł.
 
dodajemy pomidory, cukier, sól i gotujemy 15 - 20 minut aż się rozpadną. mieszamy od czasu do czasu. następnie dodajemy 100 ml wody, resztę oliwy oraz bazylię.
 
kromki chleba należy lekko zarumienić i przełożyć w płaskich miesczkach, zalewamy zupą.
 
można podawać z antipasti - 4 plasterki suszonej szynki, 75 g czarnych oliwek i 1 kulą mozzarelli pokrojonej w cząstki.
 
Smacznego!

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz