Dziś zainspirowałam się obiadem koleżanki, która ugotowała bitki z warzywami na parze. Zdrowo :) wyglądały pysznie,więc i ja postanowiłam spróbować. Przejrzałam kilkanaście przepisów i trochę się zniechęciłam... i ostatecznie zacząłam improwizować.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- średnia cebula,
- łyżka masła,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz, sól,
Mięso kroimy w cienkie plastry, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą, mniej więcej tyle żeby woda zakryła mięsko. Potem wod odparowuje, więc należy ją uzupełniać aby była mniej więcej na tym samym poziomie.
Cebulę kroimy z plasterki, solimy, smażymy na maśle, aż będzie brązowa.
Mięso gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela, dodajemy soli i pieprzu oraz podsmażoną cebulę i tak gotujemy ok 30- 40 minut. aż mięso będzie miękkie. Pod koniec robimy zasmażkę i zagęszczamy powstały sos.
Smacznego!
bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałam, choć akurat moje bitki były smażone a warzywka gotowane na parze;) danie wygląda smacznie, uwielbiam takie sosy:)
OdpowiedzUsuńMoje też miały takie być :) - smażone i duszone.
UsuńRobię bardzo podobne. Czasem robię też w sosie musztardowym;)
OdpowiedzUsuńHej, a czy mogę dopytać jakiej musztardy dodajesz? :)
UsuńWyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńTHX
UsuńGłodny jestem!
OdpowiedzUsuńA ja to bym zjadł batona.
OdpowiedzUsuń