Postanowiłam przygotować coś
zdrowego i lekkiego. Jako, że jestem fanką programu kulinarnego „Rewolucje na
talerzu”, dziś na obiad mielone z udźca indyka z zapiekanymi warzywami. Przepis
troszeczkę zmodyfikowałam.
Składniki:
350g udźca z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mały pęczek lubczyku ( ja dodałam suszony)
1 małe jajko
oliwa 1 burak
1 ziemniak
200g twarożku kremowego, opcjonalnie śmietana 18 %
pół pęczka szczypiorku
cytryna
sól, pieprz, mielone simie lniane
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mały pęczek lubczyku ( ja dodałam suszony)
1 małe jajko
oliwa 1 burak
1 ziemniak
200g twarożku kremowego, opcjonalnie śmietana 18 %
pół pęczka szczypiorku
cytryna
sól, pieprz, mielone simie lniane
Buraki i ziemniaki myjemy i wrzucamy do piekarnika na 50 minut w
temperaturze 180 stopni.
Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę
(następnym razem podsmażę na masełku, a niech tam!), zmiażdżony czosnek oraz
posiekaną natkę pietruszki.
Dodajemy jajko oraz siemię lniane, przyprawiamy pieprzem i solą a
następnie formujemy małe kotleciki, które układamy na wysmarowanej oliwą
kratce. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut przed zakończeniem pieczenia
warzyw.
Następnie przygotowujemy twarożek. Kiedy pierwszy raz gotowałam to
danie takie połączenie wydało mi się dość zaskakujące. Ale przepis jest
sprawdzony – twarożek bardzo pasuje!
Widelcem rozgniatamy twarożek, dodajemy otartą skórkę z cytryny,
pokrojony szczypiorek oraz śmietanę ( ja dodaje ale to nie jest konieczne).
Smacznego!
wow... jestem pod wrażeniem, pięknie wygląda. Chyba sama się skuszę :)
OdpowiedzUsuń