Kurpnik przygotowany zgodnie z instrukcjami od całej rodziny :) prosty i smaczny.
Skadniki:
- udko z kurczaka,
- trochę mniej niż pół szklanki kaszy jęczmiennej,
- włoszczyzna,
- 3 - 4 ziemniaki,
- sól, listek laurowy, ziele angielskie,
- opcjonalnie kostka rosołowa,
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Udko zalewamy zimną wodą i gotujemy na wywar, szumujemy dodajemy listek laurowy, ziele angielskie sól oraz opłukaną kaszę jęczmienną,
warzywa obieramy, marchewkę kroimy w krążki, dodajemy do wywaru, po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
kiedy kasza i ziemniaki zmiękną można dodać kostkę rosołową jeżeli wywar nie jest odpowiednio esencjonalny,
przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki!
Smacznego!
wow przypomnial mi sie smak krupnika mojego dziadka... krupnik ten mial kolor szary... przepisu jednak juz nie mam a dziadek odszedl. Zrobie wedlug twojego na mojej obczyznie.
OdpowiedzUsuńHej, tak jak wspomniałam we wstępnie - przepis konsultowany z rodziną, między innymi z Dziadziem. Polecam - napisz jak poszło :)
OdpowiedzUsuń