Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej,
- 300 ml mleka,
- 3 łyżki mąki,
- 2 czerwone papryki,
- 2 cukrowe cebule,
- 2 łyżki oliwy,
- cynamon,
- sól
Wykonanie:
Paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę
w krążki. Cebulę solimy i odstawiamy na
klika minut aby zmiękła.
Paprykę podsmażamy na łyżce oliwy
przez minutę a następnie dodajemy krążki
cebuli. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy szczyptę cynamonu. Do smażenia wykorzystałam woka, na którym warzywa
udusiły się we własnym sosie.
Wątróbkę moczymy w mleku mniej więcej
przez 4 godziny, oczywiście można krócej. Następnie oczyszczamy ją z błon i
jeżeli to konieczne większe kawałki kroimy na mniejsze. Obtaczamy w mące i
smażymy na łyżce oleju po kilka minut na każdej stronie a następnie dodajemy do
ususzonej papryki i cebuli. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.
Smacznego!
Świetne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuńo ja też miałam dziś coś podobnego...wątróbkę i warzywa:-) super!
OdpowiedzUsuń