sobota, 18 lutego 2012

Kartoflanka curry

Przepis pochodzi z książki kucharskiej z przepisami kuchni żydowskiej. Sama zupa jest dość oryginalna a z dużą ilością soku z cytryny przypomina smakiem ogórkową. Moim zdaniem to odrobinę mija się z celem więc zmodyfikowałam przepis i daje mniej soku. Przygotowanie jest wyjątkowo proste i niezbyt czasochłonne, nawet mój najmłodszy brat potrafi ugotować tą zupę:) A zatem do dzieła!

Przygotujcie:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 30 dag ziemniaków,
  • 1 pietruszkę,
  • łyżeczkę soku z cytryny lub tyle aby tylko doprawić do smaku,
  • 1 łyżka curry,
  • 4 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.
Wykonanie:

ziemniaki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Bulion zagotować wrucić do niego warzywa i gotować aż warzywa będą miekkie. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Śmietanę wymieszać z curry i połączyć z zupą tak aby śmietana się nie zważyła. Może teraz piszę banały ale ja aby nie zwarzyć śmietany odlewam odrobinę zupy do miseczki, schładzam i dopiero dodaję śmeitanę.

Podawać z ciemnym pieczywem oraz natką pietruszki. Przy czym zaznaczam, że to moze być inne zioło - bazylia, kolendra - co kto lubi :)

Smacznego!







3 komentarze:

  1. W ostatnim numerze mies. "Kuchnia" są fajne przepisy kuchni żydowskiej. Po ugotowaniu dwóch potraw nabrałam chęci na bliższe poznanie kuchni żydowskiej. wypróbuję więc Twoją kartoflankę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis dołączył do kolejki oczekujących na realizację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytryna...smak ogórkowej, wszystko to brzmi fantastycznie kwaśne:D

    OdpowiedzUsuń