środa, 1 lutego 2012

Rozgrzewająca zupa wiejska

Zupa z serii zup na winie :) - powstała z tego co się akurat nawinęło i weszła na stałe do naszego domowego jadłospisu.

Można ją przygotować w 2 wersjach - ekspresowej lub mniej ekspresowej, główna różnica - pierwsza jest na kostce rosołewej a druga na wywarze. Przy czym nie ukrywam, że najcześciej wybieram opcję numer 1 :)

Składniki:

2 kostki rosołowe,
marchewka,
piertuszka,
seler,
cebula (może być cukrowa),
4 ziemniaki,
200 g kiełbasy dobrej jakości,
puszka ielonego groszku,
przyprawa do dań z iemniaków,
słodka i ostra papryka,
listek laurowy,
ziele angielskie

Wykonanie:
Z kostą psotępujemy tak jak sugeruje producent, dodajemy listek, ziele, obrane warzywa oraz pokrojone w kostę ziemniaki. Dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz paprykę - do smaku, jak to lubi. Ja lubię dużo :)

Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na złoto na maśle, przy czy po 3 minutach dodajemy do cebuli pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy jeszcze 5 minut tak aby tłuszcz z kiełbasy się wytopił po czym dodajemy zawartość patelni do gotującej się zupy.

Kiedy warzywa zmiękną dodajemy odsączony groszek, czekamy aż zupa się zagotuje.

Smacznego!



1 komentarz: