wtorek, 28 lutego 2012

Domowa zupa grzybowa

Ostatnio chodziła za mną zupa grzybowa, zabielana gęstą kwaśną śmietaną doprawiona pieprzem i pietruszką. W zeszłym roku dostałam od taty kilka woreczków grzybów i schowałam je do pojemniczka - bo kiedyś się przydadzą, w końcu uwielbiam zupę grzybową. I tak sobie stały i stały :) ale że już niedługo zmieniamy lokum zarządziłam oczyszczanie "spiżarni" zapasów. Przyszła kolej na grzyby. 

  
Składniki:
  • garść lub 2 suszonych grzybów,
  • bulion warzywny,
  • 3 - 4 ziemniaki,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • kilka nitek makaronu,
  • natka pietruszki
Wykonanie:

Grzyby można namoczyć w wodzie na noc lub na pół godziny przed gotowaniem. Ponoć nie jest dobrze moczyć je tak długo :)

Warzywa obieramy i kroimy tak jak zazwyczaj robicie do do zupy. Wrzucamy je do gotującego się bulionu.

Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

Kiedy zupa jest niemal gotowa, 5 minut przed końce gotowania dodajemy garstkę makaronu.

Grzyby mogą nadać zupie gorzki smak, zatem sugeruje usunąć je przed zabieleniem. Nie jest to konieczne, ale u mnie w domu tak się robi.

Zabielamy śmietanką, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz