niedziela, 19 lutego 2012

Naleśniki paprykowe i pieczarkowe

Zbliża się Dzień Naleśnika - ruchome święto z serii nietypowych, przypadające na dzień przed Środą Popielcową, aby przygotować się do świętowania zamieszczam przepis na naleśniki. Na słono, w dwóch smakach.


Składniki:

na farsz paprykowy:

1 duża czerwona papryka,
1 słodka cebula,
3 łyżki kukurydzy,
pół pieczonej piersi z kurczaka,
łyżka masła

na farsz pieczarowy:

500 g pieczarek,
1 cebula,
3 łyżki kukurydzy,
łyżka masła,
pół piersi z kurczaka,
posiekana natka pietruszki

na naleśniki:

200 g mąki,
300 ml mleka,
2 jajka,
200 ml wody gazowanej,
75 ml oleju,
sól

Wykonanie:

Naleśniki:

Wbujamy jajka do dużej miski, mieszamy je z solą. Dodajemy skałdniki w nastęującej kolejności: połowa mąki, połowa mleka, pozostała mąka, pozostałe mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek.

Stponiowo dodajemy wodę oraz olej. Odsatwiamy na 30 minut.

Smażymy na lekko wysmarowanej olejem patelni.



Farsz pieczarkowy:

Pieczraki obieramy i kroimy na plasterki, cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy, aż cebulka się zarumieni a pieczarki zmiękkną.

Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w bardzo drobną kostkę pierś z kurczaka oraz natkę pietruszki.


Farsz paprykowy:

Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kostkę, smażymy do miękkości.Dodajemy kukurydzę.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doajemy do gotowego farszu.

Naleśniki faszerujemy i podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Można zrobić sos, np. jogurtowy.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. preferuję na słodko, ale takimi też nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalesniki pierwsza klasa swietny przepis!!!!:-)

    OdpowiedzUsuń