sobota, 11 lutego 2012

Kruszonka z jabłkami i sosem waniliowym

Dziś wyjątkowy deser - prosty i smaczny idealny na zimowe wieczory. Nie za słodki, nie za kwaśny - Pyszny :)



Przygotujcie:

na owoce:
3 jabłka,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki cukru,
łyżeczka otartej skórki cytrynowej,

na kruszonke:
150 g mąki,
100 g masła,
2 łyżki cukru,

na sos:
100 g śmietanki,
pół laski wanilii,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
łyżka mąki ziemniaczanej,
żółtko.

Kruszonkę zagniatamy w tradycyjny sposób - mąkę cukier i masło zagniatamy.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona i kroimy na plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i układamy w formie do pieczenia ( wysmarowanej masłem) i posypujemy cukerm wymieszanym wraz ze skórką cytrynową. Pieczemy 25 minut w tempereturze 220 stopni, aż kruszonka będzie zarumieniona.

Sos: do śmietanki dodajemy ziarenka wanilli oraz samą wanilię oraz cukier wanlinowy. Doprowadzamy do wrzenia, wyrzucamy wanilię. Makę ziemniaczaną łączymy z wodą i dodajemy do sosu. Schładzamy a następnie łączymy z żółtkiem.

Podajemy na ciepło z kruszonką.

Smacznego!


4 komentarze: