Dziś wyjątkowy deser - prosty i smaczny idealny na zimowe wieczory. Nie za słodki, nie za kwaśny - Pyszny :)
Przygotujcie:
na owoce:
3 jabłka,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki cukru,
łyżeczka otartej skórki cytrynowej,
na kruszonke:
150 g mąki,
100 g masła,
2 łyżki cukru,
na sos:
100 g śmietanki,
pół laski wanilii,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
łyżka mąki ziemniaczanej,
żółtko.
Kruszonkę zagniatamy w tradycyjny sposób - mąkę cukier i masło zagniatamy.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona i kroimy na plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i układamy w formie do pieczenia ( wysmarowanej masłem) i posypujemy cukerm wymieszanym wraz ze skórką cytrynową. Pieczemy 25 minut w tempereturze 220 stopni, aż kruszonka będzie zarumieniona.
Sos: do śmietanki dodajemy ziarenka wanilli oraz samą wanilię oraz cukier wanlinowy. Doprowadzamy do wrzenia, wyrzucamy wanilię. Makę ziemniaczaną łączymy z wodą i dodajemy do sosu. Schładzamy a następnie łączymy z żółtkiem.
Podajemy na ciepło z kruszonką.
Smacznego!
Doskonały przepis
OdpowiedzUsuńmmmmm - pycha! :)
OdpowiedzUsuńi jak ślicznie się prezentuje w tych miseczkach z motylkiem:)
OdpowiedzUsuńjaka ma być ta forma ?
OdpowiedzUsuń